הקדמה
נאמר בפרקנו: "באין חזון יפרע עם, ושֹמֵר תורה אַשְרֵהוּ".
החלק הראשון של פסוקנו מפורסם מאד, ונאמר פעמים רבות בשיח הציבורי, במשמעות מסוימת, אבל המפרשים פירשוהו באופן אחר.
א. ההסבר הרווח כיום
כתב במלון אבן שושן: ""באין חזון יפרע עם (על פי משלי כט, יח) - השגים חומריים בלבד, ללא אידיאלים - עלולים לגרום להתנונות ולשחיתות".
יש לשאול: מדוע הוא כתב: "על פי משלי יח, כט"? מדוע הוא לא כתב: "משלי יח, כט"? והרי זה ציטוט מדויק של הפסוק!
אלא שגם הוא ידע שלא זה הפירוש המקורי של הפסוק, אלא רק המשמעות הנאמרת כיום.
מהי המשמעות המקורית?
ב. הסבר רש"י והמפרשים
פירש רש"י: "באין חזון יפרע עם - כשגורמין ישראל שהנבואה מסתלקת מהם על ידי שהם מלעיבים בנביאים - יפרצו בם פרצות ויוצאין לתרבות רעה".
כלומר: פירוש המלה "חזון" הוא "נבואה", כמו שנאמר בתחילת ספר ישעיהו (א, א): "חזון ישעיהו בן אמוץ, אשר חזה על יהודה וירושלם". שפירושו: הנבואה אשר נבא ישעיהו בן אמוץ על יהודה וירושלים", וכן במקומות רבים בתנ"ך, וממילא המלים "באין חזון" פירושן: כאשר אין נבואה.
גם הראב"ע פירש בצורה דומה: "באין איש חזון - שאין לעם חזון להוכיח אותם - אז יפרע עם ויגלה".
האלשיך הקדוש הרחיב יותר: "באין חזון הנביאים הנבאים בשם ד'... אל העם דברי תוכחותיו, הלא יפרע עם ויתבטל מעבודת שמים, או יתגלה עם ממכסהו יתברך החופה עליו מלבא עליהם רעה".
ג. מה פירוש החלק השני של הפסוק?
כתב ה"מצודת דוד": "באין חזון - באין נבואה יבוטל העם מקנין המוסר, אבל השומר עסק התורה אשרי לו, כי המאור שבה מחזירו למוטב".
כעין זה פירש גם המלבי"ם: "באין חזון יפרע עם, כשסיים חותם הנביאים [מלאכי] את נבואתו, אמר: 'הנה אנכי שולח לכם את אליה הנביא' וכו' 'זכרו תורת משה עבדי' (ג, כב-כג). כי כל עוד שהיתה הנבואה בישראל היו הנביאים באים במלאכות ד' להיישיר את העם. אולם בעת שנִסתם חזון, צריכים הם לזכור את התורה. וזהו שאמר כי: 'באין חזון יפרע עם', ואז: 'ושומר תורה אשרהו' ישיג האושר על ידי שמירת התורה, שתעמוד במקום החזון והנבואה".
סיכום וסיום
יהי רצון שנהיה מלאים אידיאלים, כהסבר הרווח כיום בפירוש החלק הראשון של הפסוק, ונשמור את כל התורה כולה, כמו שכתוב בחלק השני של הפסוק, ומתוך כך נזכה לגאולה השלמה שבה תחזור גם הנבואה, הנזכרת בחלק הראשון של הפסוק לפי ההסבר המקורי שלו.
שימו לב, על פי רוב במכשירים ניידים קובץ ה PDF יורד למכשיר ולא ניתן לצפייה ישירות מהדפדפן בעמוד זה.