הקדמה
אחד הפסוקים המפורסמים ביותר הוא הפסוק הנאמר בפרקנו (כו, ח): "ד' אהבתי מעון ביתך ומקום משכן כבודך".
פסוק זה נאמר בפי כל אחד כל בוקר בכניסתו לבית הכנסת, ויש להתבונן בו.
מהו "מעון ביתך" ומהו "מקום משכן כבודך"?
לכאורה פשוט: בית המקדש!
אבל כידוע, דוד המלך לא זכה לבנות את בית המקדש. אם כן מה כוונתו של דוד?
ועוד: מה סיבת הכפילות?
א. הסבר הרד"ק
כתב הרד"ק: "ד' אהבתי מעון ביתך - הוא הבית שהיה בו הארון, ושם הלויים והכהנים נביאים וחסידים וקדושים משרתי הא-ל, כמו אסף ואחיו.
ומקום משכן כבודך - כי במקום שהיה בו הארון שם היה שוכן הכבוד על הנביאים ואנשי רוח הקודש".
לפי הרד"ק הכוונה למקום שבו היה הארון, שכן בזמן שדוד מלך בירושלים היה המשכן בגבעון, אבל הארון לא היה בו, אלא בעיר דוד, ודוד המלך היה בא להתפלל במקום הארון. והכפילות באה לבטא שהיו בו שתי בחינות: המקום שבו ארון ד' מצד עצמו, והמקום שבו שורה השכינה על הנביאים מצד הארון.
יסוד זה שהנבואה שורה דרך הארון מפורש בתורה בשני מקומות:
- בפרשת תרומה נאמר: "ונועדתי לך שם, ודברתי אתך מעל הכפרת, מבין שני הכרבים אשר על ארון העדת, את כל אשר אצוה אותך אל בני ישראל" (שמות כה, כב).
- בסוף פרשת נשא נאמר: " ובבא משה אל אהל מועד לדבר אתו, וישמע את הקול מדבר אליו מעל הכפרת אשר על ארן העדת, מבין שני הכרבים, וידבר אליו" (במדבר ז, פט).
ב. הסבר הגמרא
בגמרא במסכת מגילה (כט ע"א) אמרו: "אמר אביי: מריש הואי גריסנא בביתא, ומצלינא בבי כנשתא, כיון דשמעית להא דקאמר דוד: 'ד' אהבתי מעון ביתך' - הואי גריסנא בבי כנישתא".
לפי הגמרא כוונת הפסוק היא לבית הכנסת.
מימרא זו מצטרפת שם לגמרא שאומרת: "'ואהי להם למקדש מעט' (יחזקאל יא, טז), אמר רבי יצחק: אלו בתי כנסיות ובתי מדרשות שבבבל". ו"דרש רבא: מאי דכתיב 'ד' מעון אתה היית לנו' (תהלים צ, א)? אלו בתי כנסיות ובתי מדרשות".
נראה שגם לפי הגמרא הכפילות באה לבטא שיש בבית הכנסת שתי בחינות: המקום שבו ארון הקדש שבו ספר תורה, והמקום שבו שורה השכינה.
יהי רצון שנזכה לבוא תמיד באהבה לבית הכנסת, ומתוך כך נזכה לבוא באהבה גם לבית המקדש, שיבנה במהרה בימינו.
שימו לב, על פי רוב במכשירים ניידים קובץ ה PDF יורד למכשיר ולא ניתן לצפייה ישירות מהדפדפן בעמוד זה.