הפטרת שבת חנוכה | פרק ד |
מתוך סדרת השיעורים:
שיעורים על ספר זכריה
לחנוכה | בפרק שלנו, שהחלק הראשון שלו הוא סוף ההפטרה של חנוכה, זכריה הנביא רואה מנורה שעשויה כולה מזהב, עם...
מתוך סדרת השיעורים:
לב הפרק - מועדים
סוג מדיה | שם השיעור | מאת | אורך | להורדה | |
---|---|---|---|---|---|
שיעור |
נבואת חיזוק דרך משל המנורה לעתיד ולהווההפטרת שבת חנוכה | פרק ד | |
הרב אליעזר קשתיאל | 33:05 דק' | ||
שיעור |
לב הפרק - זכריה פרק דלחנוכה | בפרק שלנו, שהחלק הראשון שלו הוא סוף... |
הרב עמנואל בן ארצי | 6:15 דק' |
יש לך שאלה בתנ"ך? רשום אותה כאן, וקבל בקרוב תשובה מצוות הרבנים
[שימו לב: הרבנים אינם עונים על שאלות של תלמידים המועתקות ממבחנים].
הפרטים שתמלא יישארו חסויים ולא יפורסמו באתר, וכן לא יועברו לגורם כלשהו.
רבני האתר ישמחו להשקיע וללמד אצלכם תנ"ך במגוון נושאים וספרים.
הפרטים שתמלא יישארו חסויים ולא יפורסמו באתר, וכן לא יועברו לגורם כלשהו.
הירשם כאן לקבלת המייל השבועי בתנ"ך - חידה שבועית , פרשת שבוע, איך לומדים תנ"ך ועוד
הפרטים שתמלא יישארו חסויים ולא יפורסמו באתר, וכן לא יועברו לגורם .
מלא פרטיך ויחזרו אליך לקביעת חברותא בתנ"ך באזור מגוריך.
קביעת החברותות על ידי ארגון 'קרוב אלי'. לפרטים נוספים: 0585503344
הפרטים שתמלא יישארו חסויים ולא יועברו לגורם כלשהו, מלבד ארגון 'קרוב אלי'.
חנוכה אינו מופיע בתנ"ך, ואין עליו מקורות רבים בדברי חז"ל. אבל כאשר משוים את המקורות המפורסמים שעוסקים בענינו מתעוררות שאלות רבות: על הניסים שלזכרם נקבע החג, על עצם קביעת החג, על שם החג, ועוד. המאמר הקודם עסק בשש שאלות, ומאמר זה יעסוק בשמונה שאלות, שמתוכן ארבע שאלות כבר נשאלו במאמר הקודם. מאמר זה יענה על כל השאלות על פי הסברו המיוחד של המהר"ל מפראג.
ניתן לחלק את השאלות לשלושה נושאים עיקריים:
במסכת שבת (כא ע"ב) נאמר: "מאי חנוכה? דתנו רבנן: בכ"ה בכסליו יומי דחנוכה תמניא אינון, דלא למספד בהון ודלא להתענות בהון. שכשנכנסו יוונים להיכל טמאו כל השמנים שבהיכל, וכשגברה מלכות בית חשמונאי ונצחום, בדקו ולא מצאו אלא פך אחד של שמן שהיה מונח בחותמו של כהן גדול, ולא היה בו אלא להדליק יום אחד, נעשה בו נס והדליקו ממנו שמונה ימים. לשנה אחרת קבעום ועשאום ימים טובים בהלל והודאה".
שאל המהר"ל בחידושי אגדות לשבת (שם): "ואם תאמר: וכי בשביל שנעשה להם נס בהדלקה, ולא היה זה רק לעשות מצות הדלקה, היו קובעין חנוכה?! וכל נס שחייב להודות ולהלל הוא בשביל הצלתו, ולא בשביל שנעשה לו נס לעשות המצוה, וראיה כי ב'על הניסים' לא הזכירו הנס של הנרות כלל"!
כלומר: המהר"ל שאל את השאלה החמישית: היכן מצאנו שקובעים חג לדורות על כך שזכינו לקיים מצוה?
ענה המהר"ל: "ויש לומר שעיקר מה שקבעו ימי חנוכה בשביל מה שנצחו את היונים!
רק שלא היה נראה שהיה ניצחון על ידי נס ד' יתברך שעשה זה, ולא מכוחם וגבורתם, ולפיכך נעשה הנס על ידי נרות המנורה, שידעו שהכל היה בנס - המלחמה גם כן".
כלומר: עיקר קביעות החג לדורות היא בגלל הנצחונות במלחמות. ונס פך השמן נעשה כדי ללמדנו שהנצחונות במלחמות לא היו בדרך הטבע, אלא בדרך נס!
המהר"ל בדבריו אלה גם ענה על השאלה הרביעית איזה נס עיקרי יותר: נס הניצחון במלחמות גדול יותר מנס פך השמן.
בדברי המהר"ל נמצאת תשובה גם לשאלה הראשונה לשם מה הוצרך נס פך השמן והרי טומאה התורה בציבור: אכן מבחינה הלכתית לא היה צורך בנס פך השמן, אלא שהנס נעשה כדי ללמדנו שכשם שהשמן דלק שמונה ימים בדרך נס, כך גם הנצחונות במלחמות היו בדרך נס!
עוד כתב המהר"ל: "ודווקא נס זה נעשה, כי עיקר רשעת היונים שטמאו את ההיכל... וכן אמרו בכל מקום (ע"ז נב ע"ב): 'אבני מזבח ששקצו אנשי יון', וכן בכמה מקומות. וד' יתברך ראה רשעתם שטמאו היכל שלו, ונתן כח ביד חשמונאי ובניו, שהם כהנים, עובדי ד' בהיכלו, ואלו נצחום דווקא, ולא אחרים.
ולפיכך כאשר נצחום טהרו את המקדש, וכמו שתקנו ב'על הנסים': 'ואחר כך באו בניך לדביר ביתך, וטהרו את מקדשך' וכו'. וכאשר לא היה להם שמן - נעשה להם נס, כדי שיוכלו לטהר ולחנך הבית... ולפיכך הנס הזה שנעשה בשמן הוא הניצחון שהיו מנצחים את היונים, כי הניצוח היה בשביל שטמאו את ההיכל, וד' יתברך רצה בעבודה לד'".
כלומר: שאל המהר"ל את השאלה השניה: מדוע הנס נעשה דווקא בשמן?
וענה שכיון שעיקר רשעות היונים היתה לטמא את ההיכל, לכן עשה ד' נס זה דווקא, כדי שנוכל להדליק בשמן טהור[3]!
לפי המהר"ל בהסבר זה יש תשובה נוספת לשאלה הראשונה הרי טומאה הותרה בציבור ולשם מה הוצרך הנס: אכן מבחינה הלכתית לא היה צורך בנס פך השמן, אלא שד' עשה לנו נס שיהיה שמן טהור, כדי להדגיש שהטהרה מנצחת את הטומאה!
עוד כתב המהר"ל: "ולכך נקרא 'חנוכה', שהיו מחנכין את בית המקדש, אחר שטמאו אותו בני יון".
בדבריו אלו ענה המהר"ל על השאלה השביעית: מדוע נקרא החג בשם "חנוכה"? והרי שם זה אינו מבטא לא את נס פך השמן ולא את נס הניצחון! ענה על כך המהר"ל: השם "חנוכה" נובע מחנוכת המקדש. ואף על פי שלא היה נס בחנוכת המקדש, אלא במלחמות ובשמן, מכל מקום קראו חז"ל לחג דווקא בשם "חנוכה", כיון ששם זה מבטא את התכלית של כל המלחמות: לחזור לקיים את כל המצוות ובשיאן לחנוך מחדש את בית המקדש, ולחדש בו את עבודת הקרבנות, שהיא עבודת ד' הכללית של כל ישראל!
על פי זה ניתן לענות גם על השאלה השמינית מדוע קבעו חכמים לקרוא בתורה בחנוכה דווקא בפרשת הנשיאים: שם מסופר על חנוכת המזבח בזמן הקמת המשכן, שזהו ענינו העיקרי של חנוכה: חידוש עבודת הקרבנות[4]!
המהר"ל בשאלתו כתב: "ואם תאמר: וכי בשביל שנעשה להם נס בהדלקה, ולא היה זה רק לעשות מצות הדלקה, היו קובעין חנוכה?! וכל נס שחייב להודות ולהלל הוא בשביל הצלתו, ולא בשביל שנעשה לו נס לעשות המצוה, וראיה כי ב'על הניסים' לא הזכירו הנס של הנרות כלל"!
המהר"ל ענה בדבריו אלה על השאלה השלישית: מדוע לא נזכר נס פך השמן בתפילת "על הנסים":
רק על נס שגרם להצלה חייבים להודות, ולא על נס שנעשה בשביל לקיים מצוה.
גם הגאון רבי חיים קנייבסקי שליט"א כתב דברים דומים על שאלה זו, והרחיב בהם.
זו לשונו בספרו "טעמא דקרא" לחנוכה: "מה ששואלים למה לא נזכר נס פך השמן ב'על הניסים', נראה דחיוב הודאה אינו אלא על דבר שיש לנו טובה מזה. כמו יציאת מצרים, 'שאלמלא לא הוציא... הרי אנו ובנינו משועבדים היינו לפרעה במצרים'. וכן נס פורים, שאילו היו נהרגים ח"ו, גם אנו לא היינו. וכן נס חנוכה, אם היו מעבירים אותם על דת. אבל על נס שהיה רק טובה לאבותינו, אף על פי ששייך פרסומי ניסא, אבל לא מצינו חיוב הודאה על זה. כמו בסוכות - לא מצינו הודאה על זה, אף דעיקר חג הסוכות הוא לפרסם נס זה. לפי שזה היה רק טובה להם, ולנו אין הנאה מזה. וכן בנס פך השמן - היה רק להם תועלת, שיקיימו המצוה שבוע קודם, ולכן לא נזכר זה ב'על הניסים'. וזהו שאומרים: 'ולעמך ישראל עשית תשועה גדולה ופורקן כהיום הזה', היינו שגם היום יש לנו תועלת מזה. וכן מבואר בהדיא ב'משנה ברורה' (סימן ריח סעיף קטן ט"ז) שאין מברכים על נס שנעשה לאבותיו, אלא אם כן נולד אחר הנס, שגם הוא שותף באותו הנס".
לפי ה"טעמא דקרא" לולא הניצחון על היונים לא היינו ח"ו נשארים יהודים, אלא היינו ח"ו מתבוללים ביונים, ולכן אנו מודים על כך ב"על הניסים"!
בכך ענה ה"טעמא דקרא" גם על השאלה השישית: מה נשאר מכל הנסים של חנוכה אחרי שבית המקדש חרב והמלכות התבטלה: לולא הניצחון על היונים לא היינו ח"ו נשארים יהודים, אלא היינו ח"ו מתבוללים ביונים!
א. ללמדנו שהנצחונות במלחמות היו גם הם בדרך נס.
ב. להדגיש את ניצחון הטהרה על הטומאה.
יהי רצון שנזכה לראות בחנוכת בית המקדש השלישי, במהרה בימינו.
[1] תרומה (כה, לא-מ), תצוה (כז, כ-כא), (ל, ז-ח), ויקהל (לז, יז-כד), פקודי (מ, א-ד), (כד-כה), אמר (כד, א-ד), בהעלתך (ח, א-ד).
[2] כך נאמר במסכת מגילה (לא ע"א): "בחנוכה - בנשיאים, ומפטירין בנרות דזכריה (פ"ג). ואי מיקלעי שתי שבתות: קמייתא - בנרות דזכריה, בתרייתא - בנרות שלמה (מל"א פ"ז)".
[3] ועיין עוד בדברי הרב באגרת תשצ"ז (חלק ג' עמוד עה), שהאריך בענין.
[4] עיין רש"י במסכת מגילה (ל ע"ב): "בחנוכה בנשיאים - דהוי נמי חנוכת המזבח". ועיין עוד בדברי הרב מינצברג בספרו "בן מלך" לחנוכה מאמר א' שהאריך בענין.
שימו לב, על פי רוב במכשירים ניידים קובץ ה PDF יורד למכשיר ולא ניתן לצפייה ישירות מהדפדפן בעמוד זה.
החשמונאים – מלכות שלא מבית דוד הרמב"ן בפירושו לפסוק: "לא יסור שבט מיהודה ומחוקק מבין רגליו" מפרש שזהו ציווי...
דליקת השמן באורח נס לא החלה בנס פח השמן. היא החלה בנס הקבוע של הנר המערבי במנורת המשכן והמקדש. בשיעור זה...
הקדמה חנוכה אינו מופיע בתנ"ך, ואין עליו מקורות רבים בדברי חז"ל. אבל כאשר משוים את המקורות המפורסמים שעוסקים...
חנוכת בית המקדש אשר התרחשה בימי החשמונאים בכ"ה בכסלו – ידועה היא ומפורסמת. ידועה גם החנוכה הראשונה שאף זמנה...