א. האם המרגלים ששלח יהושע הלכו דווקא לבית רחב?
יש לשאול: האם המרגלים ששלח יהושע הלכו דווקא לבית רחב, או שהם הגיעו לשם במקרה?
נראה שהם הלכו דווקא לבית רחב משתי סיבות:
א. הם רצו לשמוע שם על מה האנשים מדברים, וכיצד הם מרגישים.
כך כתב הרלב"ג בפסוק א': "...שלח יהושע שנים אנשים, מרגלים מחשבת אנשי הארץ, רצוני לומר שיחקרו אם נפלה אימת ישראל עליהם ואם נמוגו מפניהם, כי בזה יתחזק מאד לב אנשי המלחמה. ולזה תמצא שהם לא רגלו הארץ ואת יריחו כי אם בזה האופן. לפי שכבר באו שם בלילה, ובלילה ההוא יצאו משם, אחר שנתפרסם להם על פי רחב מחשבת אנשי הארץ, ושכבר נמוגו כל יושבי הארץ מפני בני ישראל. וזאת היתה גם כן תשובתם ליהושע. אמרו: 'כי נתן ד' בידנו את כל הארץ, וגם נמֹגו כל יֹשבי הארץ מפנינו' (פסוק כ"ד)".
ב. הם חשבו שעל ידי הליכה למקום כזה לא יחשדו בהם שהם מבני ישראל.
ב. כיצד יתכן שהמקום הראשון בארץ ישראל שאליו הגיעו אנשים מעם ישראל הוא בית רחב?
אבל עדיין ניתן לשאול: גם אם היו להם סיבות טובות ללכת דווקא לבית רחב, מכל מקום מבחינה רוחנית הדבר קשה: כיצד יתכן שבית אשה כזו הוא המקום הראשון בארץ ישראל שאליו מגיעים אנשים מעם ישראל בדורו של יהושע?!
אמנם אפשר שההשגחה האלקית סיבבה את הדבר כדי לגאול את רחב מקלקולה, כמו שהתבאר במאמר הקודם, אבל נראה שיש כאן דבר כללי הרבה יותר, כפי שרואים במספר מקומות בתנ"ך:
ג. מוצאו של דוד המלך
דוד המלך, שהושיע את ישראל מיד הפלשתים ומיד כל העמים האחרים, וממנו נוסדה מלכות בית דוד, מוצאו מרות המואביה (רות ד, יז), ולכן היו שערערו על כשרותו לבוא בקהל, כיון שהתורה אמרה: "לא יבא עמוני ומואבי בקהל ד'" (דברים כג, ד), ולא הסכימו לדרשה "עמוני ולא עמונית מואבי ולא מואבית" (רש"י שמואל א יז, נה על פי הגמרא ביבמות עו ע"ב, ועיין עוד בספר התודעה עמ' שטז-שכז).
ד. מוצאו של שלמה המלך
שלמה המלך, שבנה את בית המקדש, נולד מדוד ובת שבע, והיו שרננו שהוא נולד באיסור, שדוד לקח את בת שבע כאשר היא היתה נשואה לאוריה החתי (סנהדרין קז ע"ב ו"תורת חיים" שם).
ה. מדרגתם הרוחנית של העולים בימי בית שני
העולים בימי בית שני היו נשואים לנשים אשדודיות, עמוניות ומואביות, "ובניהם חצי מדבר אשדודית, ואינם מכירים לדבר יהודית" (נחמיה יג, כג-כד).
ו. כך היא גאולתם של ישראל!
רואים אם כן שגאולת ישראל, הן במובן של תשועת ישראל מיד צר, הן במובן של בנין בית המקדש, והן במובן של בנין הארץ, באה פעמים רבות בדרכים עקלקלות. כך גם ניתן להסביר את הגעת שני האנשים הראשונים מעם ישראל לארץ ישראל, לבית אשה כזו.
ז. מדוע מביא ד' את הגאולה בדרך זו?
שאל הש"ך על התורה בפרשת וישב: "למה היחס והשררה והמלכות של ישראל יהיה על זה הדרך, שהרואה יראה שח"ו יהיה צד ממזרות?".
ענה על כך הש"ך: "אלא שעשה הקב"ה כן כדי להביא מלך המשיח בהיסח הדעת, כדי שלא יקטרג המקטרג, כמו שאמר בזהר... ולזה רמזו חז"ל (סנהדרין צז ע"א): 'נחש מציאה ומשיח באים בהיסח הדעת' של מקטרג... ועשה הקב"ה כן כדי שיסיח השטן דעתו ויאמר: השררה והמשיח לא יבואו אלא מהיחס והקדושה, ולא יבוא על זה הדרך".
סיום
בספר "אם הבנים שמחה" (פ"ב סעיף יג) הביא את דברי הש"ך, וכתב שגם הגאולה שאנו זוכים לה בימינו התחילה על ידי אנשים שלא תמיד דקדקו במצוה קלה כבחמורה, ולפעמים אף גרוע מזה, מאותה הסיבה שכתב הש"ך!
יהי רצון שכשם שזכינו לאתחלתא דגאולה של קיבוץ גלויות ובנין הארץ, כן נזכה בקרוב לגאולה השלמה בביאת משיח בן דוד ובבנין בית המקדש, במהרה בימינו, אמן.
שימו לב, על פי רוב במכשירים ניידים קובץ ה PDF יורד למכשיר ולא ניתן לצפייה ישירות מהדפדפן בעמוד זה.