בניין של קבע דורש הרבה תאורה
וַיַּ֣עַשׂ שְׁלֹמֹ֔ה אֵ֚ת כָּל־הַכֵּלִ֔ים אֲשֶׁ֖ר בֵּ֣ית יְהוָ֑ה אֵ֚ת מִזְבַּ֣ח הַזָּהָ֔ב וְאֶת־הַשֻּׁלְחָ֗ן אֲשֶׁ֥ר עָלָ֛יו לֶ֥חֶם הַפָּנִ֖ים זָהָֽב׃ וְאֶת־הַ֠מְּנֹרוֹת חָמֵ֨שׁ מִיָּמִ֜ין וְחָמֵ֧שׁ מִשְּׂמֹ֛אול לִפְנֵ֥י הַדְּבִ֖יר זָהָ֣ב סָג֑וּר וְהַפֶּ֧רַח וְהַנֵּרֹ֛ת וְהַמֶּלְקַחַ֖יִם זָהָֽב׃
(מלכים א ז מח-מט)
כתבו המפרשים שמה שכתוב חמש מימין וחמש משמאל הכוונה לא רק המנורות אלא גם מהשלחנות(עיין מלבי"ם).
ועיין מה שכתבנו בפרק הקודם שבית המקדש של שלמה צריך להראות כמו בית של קבע בניגוד למשכן שהיה אהל עראי. ונראה שזו גם סיבת ריבוי השלחנות והמנורות במקדש, לעומת המשכן ששם היתה כמות של פריט אחד מכל סוג. והסביר משך חכמה(פרשת תצוה) שכיון שנפחו של בית המקדש הראשון היה גדול יותר משל המשכן, היה צריך אחת עשרה מנורות, ומשום שהשלחן צריך להיות נוכח פני המנורה, נוספו גם שלחנות בהתאם, כל שלחן נוסף מול כל מנורה נוספת.
מכאן רואים, שהמנורה במקדש איננה חפץ יחידאי ומיוחד על פי גזירת הכתוב, אלא באה גם להאיר, שהרי הוכפלה הכמות שלה(ובהתאם גם של השלחנות), וזו ראיה למה שכתבנו בפרק הקודם, שבית המקדש הוא בניין של קבע, וככזה דורש הרבה תאורה.
בבית קבע אמור להיות גם חדר שינה
הבאנו בדברינו לפרקים הקודמים שהמקדש, בניגוד למשכן, צריך שהיהו לו סממנים של בית קבע. והסברנו בזה את עניין הדלתות, החלונות, המחיצה, המנורות והשלחנות שהוסיפו למקדש, והכל על פי מה שכתב בספר שלטי גבורים(רופא, פרק ל"ג) על הסיבה שגנזו את מזבח הקטורת של משה משום שהיו למזבח טבעות נשיאה אשר מיותרות במקדש.
והנה יש לעיין, שהרי בכל בית של קבע יש גם חדר שינה עם מקום למיטה, והיכן מצינו כן במקדש? ועמד על כך הרב שלמה פישר שליט"א, וזו לשונו:
הדבר מפורש במקרא(מלכים ב יא ב): "ותקח יהושבע... את יואש... אותו ואת מניקתו בחדר המות", ופירש רש"י: "בעליית בית קדש הקדשים... וקורא אותה חדר המטות על שם "בין שדי ילין".
(בית ישי - דרשות סימן מז)
וכתב בספר עמלה של תורה לר' צדוק הכהן מלובלין(אות יב):
וקודש הקדשים הוא הנקרא חדר המטות, היינו דשם הכרובים כמער איש ולויות שהוא יחוד קודשא בריך הוא ושכינתיה דהיא כנסת ישראל...
(קונטרס עמלה של תורה אות יב, מובא בסוף פרי צדיק ויקרא)
אם כן, יש לומר שמסיבה זו ייתר שלמה כרובים נוספים על כרובי הארון(וזה היה רק במקדש ראשון), לבטא את ענין חדר המיטות.
ונראה להוסיף שאם במקדש ראשון המקום נקרא חדר המיטות, יש לומר שזו הסיבה שאסור לזר להיכנס לשם לעולם, וכמו שכתב הגר"א על ההבדל בין המשכן למקדש, שבמשכן היה יכול אהרן להיכנס בכל פעם אם יעשה כסדר העבודה, אבל לדורות(ונראה שהכוונה מזמן מקדש ראשון והלאה), כהן גדול נכנס רק ביום כיפור.
והסיבה כנ"ל, שקודש הקדשים במשכן לא היה חדר מיטות, ולכן אפשר להיכנס לשם בכל יום אם יעשה אהרן כסדר העבודה, לעומת המקדש שבו קודש הקדשים נקרא חדר המיטות, ואליו אסור לזר להיכנס כלל, למעט יום הכיפורים.
שימו לב, על פי רוב במכשירים ניידים קובץ ה PDF יורד למכשיר ולא ניתן לצפייה ישירות מהדפדפן בעמוד זה.