הקדמה
נאמר בפרשתנו (פרק מ'):
א. "ויהי אחר הדברים האלה חטאו משקה מלך מצרים והאֹפה לאדֹניהם, למלך מצרים.
ב. ויקצף פרעה על שני סריסיו, על שר המשקים ועל שר האופים.
ג. ויתן אתם במשמר בית שר הטבחים, אל בית הסהר, מקום אשר יוסף אסור שם.
ד. ויִפקֹד שר הטבחים את יוסף אִתם, וישרת אֹתם, ויהיו ימים במשמר".
מהמשך הפרשה עולה שכל מה שקרה לשר המשקים ולשר האופים היה כדי שיוסף יצא מבית הסהר ויעלה לגדולה. וכך אמרו חז"ל במסכת מגילה (יג ע"ב): "הקציף הקדוש ברוך הוא אדון על עבדיו לעשות רצון צדיק, ומנו - יוסף, שנאמר: 'ושם אתנו נער עברי' וגו'". כלומר: הקציף הקדוש ברוך הוא את פרעה על שריו, כדי שיוסף יעלה לגדולה.
השאלות
יש לשאול על פסוקים אלו מספר שאלות:
- מדוע היה צורך משמים ששני השרים יהיו בבית הסהר? לכאורה היה מספיק שרק שר המשקים יהיה בבית הסהר, ויחלום, ויוסף יפתור לו את החלום, והוא יצא, ויספר לפרעה שיוסף יודע לפתור חלומות!
- אם כבר היו שני השרים בבית הסהר, לכאורה היה אפשר ששניהם יצאו לחופשי, ושניהם יספרו לפרעה על ידיעת יוסף לפתור חלומות!
- מדוע היה צורך שהם יהיו עם יוסף בבית הסהר שנה שלמה (רש"י בפסוק ד')? לכאורה היה מספיק שהם יהיו שם זמן קצר, ומיד הם יחלמו, ויוסף יפתור להם את חלומותיהם!
על כל שלש השאלות ענה ה"משך חכמה".
א. תשובות ה"משך חכמה" על שתי השאלות הראשונות
על שתי השאלות הראשונות - מדוע היה צורך משמים ששני השרים יהיו בבית הסהר, ומדוע לא שניהם יצאו לחופשי - ענה ה"משך חכמה" (בפסוק ב'): "ומה שסיבב ד' יתברך ששר האופים גם כן יחטא וייהרג, לפי שבלא זה היה מחשב שר המשקים שיוסף פתר מדעתו לטוב: אם יהיה כן יהיה, ואם לא מאי איכפת ליה! אבל כיון שפתר חלומו של האופה לרעה, לתלותו על עץ, הרי אם היה דרך חכמה והשערה, הלא סיכן עצמו פן לא יקוים כן, ואז הלא נקום ינקום ממנו שר האופים, ויכלה חמתו בו עבור הפחידו באימת מות[1]! ובודאי חכמת אלקים בקרבו, ובטוח כי יתקיים פתרונו, לכן הזכירו לפני פרעה, ופשוט".
עוד כתב (בפסוק י"ג): "וההשגחה עשתה שיחלום גם שר האופים, ויפתור לו לרעה, כדי שיאמין בו שר המשקים. כי אם לא כן, יחשוב כי רצה לחנפו ולפתור לטובה, וכמו שביארתי לעיל, ופשוט".
בכך ענה ה"משך חכמה" על שתי השאלות הראשונות: אם רק שר המשקים היה יושב בכלא וחולם, ויוסף היה פותר לו את חלומו לטובה, הוא היה חושב שיוסף פתר לו לטובה כדי להחניף לו, מבלי לקחת סיכון. כמו כן אם גם לשר האופים היה יוסף פותר את החלום לטובה, הם היו חושבים שיוסף פתר להם לטובה כדי להחניף להם, מבלי לקחת סיכון. אבל כאשר ראה שר המשקים שיוסף פתר לשר האופים לרעה, ולקח סיכון שאם שר האופים ישתחרר מהכלא ויחזור לתפקידו הראשון הוא יתנקם ביוסף על אשר הפחיד אותו ופתר לו שיתלו אותו על העץ, בזה הראה יוסף שהוא פותר ללא משוא פנים.
ב. תשובת ה"משך חכמה" על השאלה השלישית
על השאלה השלישית - מדוע היה צורך שהם יהיו עם יוסף בבית הסהר שנה שלמה - ענה ה"משך חכמה" (בפסוק י"ג): "נראה דמן השמים היה שיהיו ימים [כלומר: שנה] עם שר המשקים והאופים, ללמוד טכסיסי מלכות וכל חללה של רשות, אשר ראוי לשליט לידע. ולכן חלמו רק שלושה ימים קודם צאתם, שאם חלמו קודם, אז שר האופים קצף עליו, ולא היה מלמדו מסתרי המלוכה ומנהגיה. ושר המשקים ושר האופים המה היו שרי המדינה של כל המשקים והאופים במדינה עליהם, ועל המכס מהם".
כלומר: ד' גרם שהם יהיו שנה שלמה בכלא בחברת יוסף, ושהם יחלמו רק בסוף השנה, כדי שבזמן זה ילמד יוסף מהם את הנהגת המדינה!
למדנו שכל מה שעשה ד' היה בדקדוק גדול, כדי לגרום לשר המשקים לספר לפרעה על יוסף שיודע לפתור חלומות ללא משוא פנים, ולהכין את יוסף להנהיג את מצרים, ולהציל את בני ישראל מלמות ברעב.
[1] עיין גם ברמב"ן בפסוק ז' שכתב: "וישאל את סריסי פרעה אשר אתו במשמר בית אדוניו - היה ראוי שיאמר הכתוב: 'וישאל אותם לאמר', אבל האריך, כי רצה לספר בשבח יוסף, שהיה נער עבד, ושאל לשני שרים גדולים, והם בבית אדוניו אשר שנא אותו, והיה כל אחד יכול לצוות לשאת את ראשו מעליו, ולא פחד מהם מלשאול אותם ולאמר להם דעתו בפתרון, כי בטח בחכמתו, שאילו נמלט שר האופים היה תולה אותו". אבל הרמב"ן לא כתב שלכן גלגל ד' שגם שר האופים יהיה בבית הסהר.
שימו לב, על פי רוב במכשירים ניידים קובץ ה PDF יורד למכשיר ולא ניתן לצפייה ישירות מהדפדפן בעמוד זה.