מה באמת מסמלת היונה?
כולנו מכירים את היונה כמסמלת שלום. לעומת העורב השחור והאכזר, היונה הצחורה שעלה זית בפיה היא נעימה ועדינה. אלא שבתנ"ך ובחז"ל אין קשר בין יונה לשלום, יתר על כן- לא ברור שהיונה תמיד מופיעה בהקשר נעים.
בירמיה היונה מופיעה כמה פעמים בהקשר של מלחמה: "הָיְתָה אַרְצָם לְשַׁמָּה מִפְּנֵי חֲרוֹן הַיּוֹנָה" (כה לח), "וַיֹּאמְרוּ קוּמָה וְנָשֻׁבָה אֶל עַמֵּנוּ וְאֶל אֶרֶץ מוֹלַדְתֵּנוּ מִפְּנֵי חֶרֶב הַיּוֹנָה" (מו טז). המלבי"ם מבאר שהכוונה לנבוכדנצר מלך בבל שהרי 'ידוע שמלכי אשור ובבל היה להם צורת יונה על דגלם, והיו מיחסים נצחון המלחמה אל היונה', ומוסיף שדגל זה היה על שם ממלכה קדומה שנקראת כן. לאיזו ממלכה קדומה מתכוון המלבי"ם?
הממלכה הקדומה ביותר שמופיעה בתנ"ך היא בבל עצמה: "וַתְּהִי רֵאשִׁית מַמְלַכְתּוֹ בָּבֶל וְאֶרֶךְ וְאַכַּד וְכַלְנֵה בְּאֶרֶץ שִׁנְעָר". במקביל לבבל הקדומה נוצרה אשור: "מִן הָאָרֶץ הַהִוא יָצָא אַשּׁוּר וַיִּבֶן אֶת נִינְוֵה וְאֶת רְחֹבֹת עִיר וְאֶת כָּלַח". ניתן לשער שהמלבי"ם רומז לשמה של בירת אשור 'נינוה' שמזכירה את שמה של היונה. (עפ"י הגמרא 'נין' פירושו מלכות, ונראה ש'נינוה' פירושה 'מלכות היונה'). כלומר שמלכויות אשור ובבל שהפכו לאימפריות בסוף תקופת בית ראשון, חידשו אז את הסמל העתיק שבו השתמשו אבותיהם כשיסדו את מלכותם. אגב, לפי זה מובן שלא במקרה שמו של הנביא שנשלח אל נינוה הוא- יונה!
מדוע אשור הקדומה בחרה בדמות היונה דווקא? בגלל היונה ששלח נח (סבו של אשור) כמובן. אם נתבונן בסיפור שליחת היונה מן התיבה נוכל לעמוד על מהותה של היונה, שהיא התכונה אותה ביקשו האשורים לסגל לעצמם. נח שולח את היונה 3 פעמים ובפעם השלישית היא לא חוזרת. רק אחר כך 'בראשון באחד לחודש חרבו המים מעל הארץ', ורק בכ"ז בחודש השני יבשה הארץ ונאמר לנח לצאת מן התיבה. כלומר שהיונה יצאה מן התיבה וחזרה לגור בארץ כחודשיים לפני בני האדם וכל שאר החיות. נח לא אסר על היונה לצאת אלא היא החליטה מעצמה לצאת מן הכלל.
היציאה מן הכלל מתאימה גם לתכונתם של אשור. התהליך ההסטורי הראשון לאחר היציאה מן התיבה הוא הנדידה מהרי אררט לבקעת שנער: "וַיְהִי כָל הָאָרֶץ שָׂפָה אֶחָת וּדְבָרִים אֲחָדִים. וַיְהִי בְּנָסְעָם מִקֶּדֶם וַיִּמְצְאוּ בִקְעָה בְּאֶרֶץ שִׁנְעָר וַיֵּשְׁבוּ שָׁם". לפי הפשט (וכן עולה מדברי חז"ל) האנושות כולה התרכזה בשלב זה במקום זה- בקעת שנער. המשפחה היחידה שיצאה מן הכלל היתה משפחת אשור: "מִן הָאָרֶץ הַהִוא יָצָא אַשּׁוּר". לכן אשור לקח לו לדגל את היונה.
אלא שאם תכונת היונה היא יציאה והיפרדות מן הכלל כיצד אשור הפכו לבסוף לאימפריה שאיחדה את כל האנושות תחתיה? אם נתבונן שוב בסיפור שליחת היונה נגלה תכונה נוספת שלה. לאחר המבול וחיסול האנושות מתחיל תהליך של חלוקת העולם בין בני נח ו70 העמים שיצאו מהם. אך היונה שיצאה ראשונה אל העולם הריק יכולה לטעון כביכול שהכל כבר שייך לה, ולכן היא זו שתמלוך על העולם כולו. התכונה הכוללת של היונה רמוזה בגימטריה שלה: יונה=71 כלומר האומות כולם.
מסתבר ששתי התכונות קשורות זו בזו. היכולת של היונה לצאת מן הכלל מעמידה אותה מעל כולם, וכך היא יכולה גם לחזור ולאחד את כולם תחתיה. וכך אשור שיצאו בהתחלה מן הכלל, היו הראשונים ליסד אימפריה שאיחדה את העולם כולו תחת שליטתם.
שימו לב, על פי רוב במכשירים ניידים קובץ ה PDF יורד למכשיר ולא ניתן לצפייה ישירות מהדפדפן בעמוד זה.