סוג מדיה | שם השיעור | מאת | אורך | להורדה |
---|
יש לך שאלה בתנ"ך? רשום אותה כאן, וקבל בקרוב תשובה מצוות הרבנים
[שימו לב: הרבנים אינם עונים על שאלות של תלמידים המועתקות ממבחנים].
הפרטים שתמלא יישארו חסויים ולא יפורסמו באתר, וכן לא יועברו לגורם כלשהו.
רבני האתר ישמחו להשקיע וללמד אצלכם תנ"ך במגוון נושאים וספרים.
הפרטים שתמלא יישארו חסויים ולא יפורסמו באתר, וכן לא יועברו לגורם כלשהו.
הירשם כאן לקבלת המייל השבועי בתנ"ך - חידה שבועית , פרשת שבוע, איך לומדים תנ"ך ועוד
הפרטים שתמלא יישארו חסויים ולא יפורסמו באתר, וכן לא יועברו לגורם .
מלא פרטיך ויחזרו אליך לקביעת חברותא בתנ"ך באזור מגוריך.
קביעת החברותות על ידי ארגון 'קרוב אלי'. לפרטים נוספים: 0585503344
הפרטים שתמלא יישארו חסויים ולא יועברו לגורם כלשהו, מלבד ארגון 'קרוב אלי'.
החל מפרשיות יציאת מצרים ועד הכניסה לארץ מופיעה תופעה יחודית, עקבית וגם מפתיעה: עם ישראל מתמודד עם יסוד המים שבבריאה, ומנצח אותו.
המים מופיעים בתורה בתור היסוד הקדום ביותר שמילא את היקום בטרם נוצר בו הסדר הראשוני ביותר: ורוח אלוקים מרחפת על פני המים. הוי אומר שהמים הם היסוד הבסיסי ביותר של הכאוס. יש בהם מגמה של 'אנטי בריאה', וסדרי הבריאה הרצויים נבראו על ידי הקב"ה באמצעות יצירת מרחב בטוח המוגן מן המים. סיבת העומק שהמים מייצגים את התוהו והכאוס היא שהבריאה כולה היא בעצם יצירת סדרים חוקים שמאפשרים את הקיום. אולם המים הם היישות שמקיפה את העולם ומצב הצבירה הרגיל שלהם הוא נוזלי: זוהי ישות שאין בה חלוקה פנימית, אין בה סדר ואין בה יכולת ליצור הבדלים והיררכיות. המים אינם יכולים לקבל תבנית אחת ברורה. לדוגמה: הם ימלאו את כל מה שישימו אותם בתוכו, בלי שום חלוקה. למים אין יחידות קטנות או גדולות, אין להם עבר או עתיד, למעלה או למטה. זוהי יישות אמורפית שמעוצבת על פי הכלי אשר היא מוכנסת לתוכו. מבחינה מהותית ורוחנית המהר"ל (גבורות ה' פרק יד) מגדיר את המים בתור היסוד שאין לו 'צורה', והוא אף מתנגד ל'צורה'[1]. כלומר המים הם אויב גדול של המהות המיוחדת אותה ברא ה' באדם: הם מבטאים את הקוטב הקיצוני ביותר המנוגד לנקודת הגודל של האדם.
משום כך המצב הקדם-בריאתי היה מצב בו הכל היה רק מים. ואכן, כאשר האנושות חטאה והרסה את סדרי הקיום – הוגבר במציאות יסוד הכאוס, והמים שבו והציפו את כל היקום.
נפרט ממספר בחינות את התכונות המיוחדות של המים אשר הופכות אותם להיות הניגוד לסדר הטוב של הבריאה:
לאור זאת מובן שכאשר ישראל צריכים לצאת ממצרים, הם צריכים לצאת לא רק משיעבוד המצרים, אלא מתכונת החיים של הכאוס שהיא מגמת יסוד בבריאה. וכלל התכונות שציינו כאן מעמידים באופן בהיר את המים בתור אויב גדול של ישראל. עם ישראל מביא לעולם את בשורת המהות של העולם: יש אמת ויש צדק, יש אסור ויש מותר. ולעומתו המצרים דגלו בתפיסה ההפוכה: באמונת המים.
תהליך ההתמודדות עם המים במצרים מתחיל כאשר המצרים בוחרים להכריע את עם ישראל באמצעות מים – באמצעות השלכת ילדי ישראל ליאור. המצרים זיהו בחוש הפנימי שלהם שעם ישראל בא לתת תוכן חדש למציאות, והם ניסו להילחם בו באמצעות יסוד המים המנוגד בתכלית לבשורה זו. משום כך הם בחרו להשמיד את ישראל דוקא במים, והם עשו זאת דוקא לבנים ולא לבנות משום שהבנים הם הגורם המוביל הדומיננטי של ה'צורה' – המהות הישראלית.
ודוקא כאשר המצרים ניסו להטביע במים את הגדולה הישראלית, התגלה מי שניצל מן המים ונמשה בהם. מושיעם של ישראל קרוי 'משה' על שם היציאה שלו מן המים דוקא. משה יצא מן המים ומאוחר יותר יצא ממצרים והוציא את ישראל משם. תכונת חייו היא ההינצלות מן המים.
בהמשך, במכות מצרים, המכה הראשונה היסודית ביותר, היתה הפיכת המים לדם. זוהי הדרך העליונה והנשגבת של ניצחון על המים: הפיכתם לנוזל החיים. כלומר הנוזל מנוצל לא לכאוס אלא לסדר, לא לתוהו, אלא לבריאה ולחיים. כאשר היאור הפך לדם הרי שכל מצרים הפכה לזמן מה לגוף אחד גדול שבו יש פעימות חיים.
לאחר יציאת מצרים הגיעה קריעת ים סוף. המהר"ל מסביר בספר גבורות ה' (פרקים מ-מא) שבניגוד לניצחון ישראל על היאור שכלל רק את היאור עצמו, קריעת ים סוף היתה ניצחון של כל יסוד המים בעולם! הפעם ישראל לא רק ניצלו מן המים אלא גרמו למים לפעול ההפך מתכונתם ולקבל צורה מסויימת: המים הנוזליים התגבשו וקיבלו צורה מסויימת. הם הפכו לחומה.
אך קריעת ים סוף היתה רק השלב הראשון – משם והלאה המים המשיכו לשרת את עם ישראל באופן פלאי – במרה, באילים, בהוצאת המים מן הסלע בנס הבאר בשנת הארבעים ובתופעת בארה של מרים.
וכך המשיכה גם המגמה של ההתגברות על יסוד המים במעבר נחל זרד, במעבר נחל ארנון ולבסוף בקריעת הירדן. המהר"ל (שם) מסביר שכל אלו קשורים לאותה המגמה של הניצחון על יסוד המים וכולם שלבים שונים בתוכה.
[1] גבורות ה' פרק יד: "ובמים אין קיום באשר הם נגרים ארצה, ומפני מיעוט צורתם לא נאמר במים בריאה ויצירה בפרשת בראשית וזה ראיה על מיעוט היצירה בהם, וכן החושך לא נאמר בו בריאה ויצירה... כי מתחלת בריאתו של עולם קודם שיצר וברא עיקר הצורה שהוא האדם, היו המים אשר הם פשוטים ואין בהם צורה והם היו מציאות העולם... ולפיכך תמיד היה הקדוש ברוך הוא מאבד רשעים כמו דור אנוש ודור המבול וסיסרא ופרעה במים, לפי שהמים הם העברת צורת המציאות...".
שימו לב, על פי רוב במכשירים ניידים קובץ ה PDF יורד למכשיר ולא ניתן לצפייה ישירות מהדפדפן בעמוד זה.
פרשת שמות | הפרקים הראשונים של חומש שמות מספרים על עם של עבדים המתמרד מול המצרים המשעבדים אותו. על מנת להבין...
מתוך סדרת השיעורים:
דבר תורה לשולחן השבת - שמות
פרשות וארא - בא | הקב"ה היכה את מצרים במכות יחודיות שבאו מכיוונים שונים. דוקא מחמת הגיוון של המכות, יש לשים...
מתוך סדרת השיעורים:
דבר תורה לשולחן השבת - שמות
פרשת משפטים | בדרך אל ארץ ישראל בסוף פרשת משפטים משיב הקב"ה את המבט אל מהלך היצירה של עם ישראל. מעמד הר סיני...
מתוך סדרת השיעורים:
דבר תורה לשולחן השבת - שמות
פרשת תצוה | ארבעת הבגדים הייחודיים לכהן הגדול עשויים כך שכל אחד מהם מזכיר עניין מסויים הקשור אל הקודש: לכל...
מתוך סדרת השיעורים:
דבר תורה לשולחן השבת - שמות