הקדמה
נאמר בפרק מ': "ויקח ויתן את העדת אל הארן, וישם את הבדים על הארן, ויתן את הכפרת על הארן מלמעלה" (מ, כ). מהי העדות?
פירש רש"י: "את העדות - הלוחות".
א. הסתירה לכאורה בדברי רש"י
בפרשת תרומה על הפסוק: "ונתת אל הארן את העדת אשר אתן אליך". כתב רש"י: "העדות - התורה שהיא לעדות ביני וביניכם, שצויתי אתכם מצות הכתובות בה".
נשאלת אם כן השאלה : מהי העדות לפי רש"י: התורה או הלוחות?
שאלה זו שאל הרא"ם (שמות כה, טז) והרחיב בה: "'העדת - התורה, שהיא לעדות ביני וביניכם שצויתי אתכם מצוות הכתובות בה'. כן מצאתי בכל הספרים שלפנינו, ולא שמעתי פירושו. כי הנה הכתוב פה הוא הכתוב בסיפור הקמת המשכן: 'ויקח ויתן את העדת אל הארן' (מ, כ), ושם פירש [רש"י]: 'את העדות - הלוחות'! לא 'התורה' כמו שכתב פה!
ועוד איך יתכן שיהיה זה על התורה? והלא ספר תורה לא נכתב עד סוף [שנת] הארבעים! כי כתוב: 'ויכתב משה את השירה הזאת ביום ההוא' (דברים לא, כב), שהוא ביום מותו, וכתיב בתריה: 'ויהי ככלות משה לכתֹב את דברי התורה הזאת על ספר עד תֻמם, ויצו משה את הלוים וכו' לָקֹחַ את ספר התורה הזה ושמתם אֹתו מצד ארון ברית ד'' (שם, כד-כו)!
ועוד: איך פסק כאן כמאן דאמר שמצד הלוחות היה מונח, בתוך הארון ממש, עד שבעבור זה הוצרך לפרש: 'אל הארון - כמו בארון', והלא בפרשת וילך (שם, כו) כתב: 'נחלקו בו חכמי ישראל בבבא בתרא (יד ע"א): יש אומרים: דף היה בולט מן הארון מבחוץ, ושם היה מונח. ויש אומרים: מצד הלוחות היה מונח, בתוך הארון', ונראה שהוא מסופק".
ב. הסבר ה"משכיל לדוד"
כתב על כך ה"משכיל לדוד": "אין כוונת הרב [-רש"י] על ספר התורה, דהא אפילו למאן דאמר שגם הוא היה בארון, מכל מקום לא נכתב עד סוף ארבעים שנה! אלא ללוחות קרי להו 'תורה', וכדכתב רש"י גופיה בפרשת פקודי על הפסוק 'ויתן את העדת' (מ, כ) - 'הלוחות'.
ותדע, דהכא נמי מסיים בה: 'שהיא לעדות שציויתי אתכם מצוות הכתובות בה'. ואי קאי על כל מצוותיה של תורה - הרי באותו הזמן עדיין רובן לא נצטוו! והוה ליה למימר: 'שאצוה', ולא 'שציויתי'! אלא ודאי אעשרת הדברות קאי, שהם לעדות על כל התורה, שהרי שמעום בסיני מפי הגבורה ממש".
עוד יש להוסיף שלוחות הברית נקראים "תורה", כיון שבעשרת הדברות נרמזו כל תרי"ג המצוות, כמו שכתב רש"י על הפסוק "ויאמר ד' אל משה: עלה אלי ההרה והיה שם, ואתנה לך את לחֹת האבן והתורה והמצוה אשר כתבתי להֹרֹתם" (שמות כד, יב): "כל שש מאות ושלש עשרה מצות בכלל עשרת הדברות הן, ורבינו סעדיה פירש באזהרות שיסד לכל דבור ודבור מצות התלויות בו".
אם כן לפי דברי ה"משכיל לדוד" כוונת רש"י היא ללוחות הברית.
גם הראב"ע (כה, טז) כתב: "ונתת - הלוחות - הם העדות, כאילו הם כמו שטר כתובה, והם לוחות הברית. והעד הנאמן: 'ויקח ויתן את העדות אל הארון' (שמות מ, כ). ועוד, כי לא כתב משה [עדיין] ספר תורה (דברים לא, ט-כד). וספר התורה שמוהו הכהנים מצד ארון ברית ד', מחוץ (דברים לא, כו). ועוד כתוב: 'אין בארון רק שני לוחות אבנים' (מ"א ח, ט)! ומחלוקת היא (בבא בתרא יד ע"א)".
וכן כתב הרשב"ם: "את העדות - הם הלוחות, שהם עדות וברית בין הקב"ה לישראל, ולכן נקראו: 'לוחות הברית' (דברים ט, ט)"[1].
יהי רצון שנזכה לראות בקרוב בחזרת הארון לקדש הקדשים בבנין בית המקדש השלישי.
[1] ועיין בהרחבה בספרי "הדר התורה" במאמר "מדוע נכפל הציווי לתת את העדות אל הארון?" בפרשת תרומה.
שימו לב, על פי רוב במכשירים ניידים קובץ ה PDF יורד למכשיר ולא ניתן לצפייה ישירות מהדפדפן בעמוד זה.