א. פשט הפסוקים והסבר הראב"ע
נאמר בסוף פרק כ"ט: "ושכנתי בתוך בני ישראל, והייתי להם לאלקים. וידעו כי אני ד' אלקיהם, אשר הוצאתי אתם מארץ מצרים לשכני בתוכם, אני ד' אלקיהם" (מה-מו).
כתב על כך הראב"ע: "אז ידעו כי לא הוצאתי אותם ממצרים, רק בעבור שיעשו לי משכן ושכנתי בתוכם". עולה מדבריו שתכלית המשכן היא השראת השכינה.
כן עולה גם מדברי התורה בתחילת פרשת תרומה: "ועשו לי מקדש, ושכנתי בתוכם" (כה, ח, ועיין בראב"ע וברמב"ן שם בפסוק א).
ב. הסבר הרמב"ם וספר החינוך
לעומת זאת כתבו הרמב"ם (ספר המצוות מצות עשה כ, הלכות בית הבחירה פ"א ה"א, "מורה נבוכים" ח"ג פמ"ה) וספר החינוך (מצוה צה) שתכלית המשכן היא הקרבת הקרבנות.
יש לשאול: כיצד יסבירו הרמב"ם והחינוך את הפסוקים שמוכיחים את דברי הראב"ע?
ג. איחוד הסברי הראב"ע והרמב"ם
יש לבאר שאין אלו שתי תכליות שונות, אלא שני צדדים: מצד הקב"ה תכלית המשכן היא השראת השכינה, אבל מצדנו, מצד המצוה המוטלת עלינו, התכלית היא שנקריב בו קרבנות.
יש להוסיף שלא רק שיש שני צדדים במקדש - האחד מצידו יתברך והשני מצידנו - אלא ששני הדברים מתאחדים: על ידי עבודת הקרבנות מצידנו - ד' ישרה את שכינתו בתוכנו.
דבר זה מפורש בדברי הרמב"ן בדרשת "תורת ד' תמימה":
"התורה ציוותה והאריכה בהם [בקרבנות] יותר מכל משפטי התורה, ככל הכתוב בחומש ויקרא, ולא שרתה שכינה במשכן אלא על ידי הקרבנות, כמו שכתוב: 'וירד מעשֹת החטאת והעֹלה והשלמים, ויבֹא משה ואהרן אל אהל מועד, ויצאו ויברכו את העם וגו', ותצא אש' וגו' (ויקרא ט, כב-כד), ואז שרתה השכינה... ועל ידי קרבן שרתה שכינה במקדש, שנאמר: 'וככלות שלמה להתפלל, והאש ירדה מן השמים, ותאכל העֹלה והזבחים וגו', וכבוד ד' על הבית' (דהי"ב ז, א-ג)".
דבר זה מפורש כבר בתורה. בפסוקים אלו, שאחרי הציווי על קרבן התמיד, אומרת התורה:
"עֹלת תמיד לדֹרֹתיכם, פתח אֹהל מועד לפני ד', אשר אִוָעד לכם שמה, לדבר אליך שם. ונֹעדתי שמה לבני ישראל, ונקדש בכבֹדי. וקדשתי את אהל מועד ואת המזבח, ואת אהרֹן ואת בניו אקדש לכהן לי. ושכנתי בתוך בני ישראל, והייתי להם לאלקים. וידעו כי אני ד' אלקיהם, אשר הוצאתי אתם מארץ מצרים לשכני בתוכם, אני ד' אלקיהם" (שמות כט, מב-מו).
עולה מכאן שהשכינה שורה בישראל כאשר הם מקריבים את קרבן התמיד[1]!
[1] עיין בהרחבה במאמר "מהי תכלית המשכן ומהו הכלי העיקרי במשכן?" בספרי "הדר התורה" שמות בפרשת תרומה.
שימו לב, על פי רוב במכשירים ניידים קובץ ה PDF יורד למכשיר ולא ניתן לצפייה ישירות מהדפדפן בעמוד זה.