הקדמה
כיום כולנו קוראים לחצי השני של ספר עזרא בשם "ספר נחמיה", אבל בגמרא במסכת בבא בתרא בסוף פרק ראשון (דף יד ע"ב) מנו חז"ל את ספרי התנ"ך, ושם אינו מופיע ספר נחמיה, אלא דבריו כלולים בספר עזרא. וכן מצאנו ברבותינו הראשונים, שכאשר ציינו לפסוק שמופיע בספר נחמיה, כתבו עליו שהוא מופיע בספר עזרא (עיין לדוגמא ברש"י שמואל א כז, י ויחזקאל טז, יט).
א. הגמרא במסכת סנהדרין
בגמרא במסכת סנהדרין (דף צג ע"ב) שאלו חז"ל: "מכדי כל מילי דעזרא נחמיה בן חכליה אמרינהו, ונחמיה בן חכליה מאי טעמא לא איקרי סיפרא על שמיה?".
כלומר: מדוע לא נקרא הספר בשם "ספר נחמיה"?
ענתה על כך הגמרא: "אמר רבי ירמיה בר אבא: מפני שהחזיק טובה לעצמו, שנאמר: 'זכרה לי אלקי לטובה כל אשר עשיתי על העם הזה' (נחמיה ה, יט)".
שאלה על כך הגמרא: "דוד נמי מימר אמר: 'זכרני ד' ברצון עמך, פקדני בישועתך'!"
ענה הגמרא: "דוד רחמי הוא דקבעי".
כלומר: דוד ביקש מד' שיזכור אותו לטובה ברחמיו, ואילו נחמיה ביקש מד' שיזכור לו את הטובות שהוא, נחמיה, עשה.
תשובה נוספת אמרה הגמרא: "רב יוסף אמר: מפני שסיפר בגנותן של ראשונים, שנאמר: 'והפחות הראשונים אשר לפני, הכבידו על העם, ויקחו מהם בלחם ויין אחר כסף שקלים ארבעים, גם נעריהם שלטו על העם, ואני לא עשיתי כן, מפני יראת אלקים' (נחמיה ה, טו)".
ב. הסבר החיד"א
החיד"א בספרו "חומת אנך" על נחמיה (פרק א) הביא את הגמרא במסכת סנהדרין, ושאל: מדוע בימינו, מאז המצאת הדפוס, כולם קוראים לספר בשם "נחמיה"?
ענה על כך החיד"א שאפשר לומר שמה שאמר נחמיה 'זכרה לי אלקי לטובה' ומה שספר בגנותן של ראשונים כבר התכפר לו במהלך השנים, ולכן בדורות אחרונים נקרא ספר נחמיה על שמו.
שימו לב, על פי רוב במכשירים ניידים קובץ ה PDF יורד למכשיר ולא ניתן לצפייה ישירות מהדפדפן בעמוד זה.